Tajemství akrylových barev, jak vytvořit mistrovské dílo na plátně

Akrylové barvy jsou populárním médiem pro malování na plátně.

Použití různých druhů barev na malování obrazu na plátno je důležitým aspektem výtvarného umění. Každý druh barvy má své vlastnosti a výhody, které mohou ovlivnit vzhled a dojem z obrazu. Jedním z nejčastěji používaných druhů barev jsou akrylové barvy.

Akrylové barvy jsou známé pro svou rychlou dobu schnutí, což umožňuje umělcům pracovat rychle a vrstvit barvy bez nutnosti dlouhého čekání. Tyto barvy jsou také velmi odolné a mají vysokou odolnost proti blednutí, což znamená, že obrazy namalované akrylovými barvami vydrží dlouho krásné a živé. A výhodou je i voděodolnost barev po zaschnutí.

Na webu artistmili.cz najdete mnoho krásných obrazů namalovaných akrylovými barvami. Zde jsou čtyři příklady:

  1. Obraz "Jaro" - Tento obraz představuje procházku lesem pomocí akrylových barev.

obraz "Jaro"

 

  1. Obraz "Léto" - Namalován v roce 2018, tento obraz používá paletu letních akrylových barev k vytvoření jedinečného plátna.

obraz "Léto"

 

  1. Obraz "Vodopád podzimu" - Tento originální obraz abstrakce je plný struktur a je malován na 3 D plátně pomocí akrylových barev, tmelů a metalických pigmentů.

obraz "Vodopád-podzimu"

 

  1. Obraz "Zima" - Tento obraz představuje zimu pomocí akrylových barev na plátně.

obraz "Zima"

 

  1. Obraz "Bezejmenný" Úchvatný obraz na plátně 3D. Obraz s výrazným barevným řešením. Tento obraz vždy upoutá Vaši pozornost

obraz "Bezejmenný"

Tyto obrazy ukazují různorodost a flexibilitu akrylových barev při malování na plátno. Akrylové barvy mohou být použity k vytvoření realistických i abstraktních děl s bohatými a živými barvami.

 

Při malování s akrylovými barvami je důležité mít na paměti několik tipů a triků.

1) Například, akrylové barvy schnou velmi rychle, takže je důležité pracovat rychle nebo použít retardér k prodloužení doby schnutí. Retardér je speciální médium, které zpomaluje dobu schnutí akrylových barev a umožňuje umělcům pracovat s barvami déle. To může být užitečné při malování složitých detailů nebo při míchání barev přímo na plátně.

2) Akrylové barvy také mohou být ředěny vodou nebo médii pro změnu konzistence a průhlednosti. Ředěním barev vodou nebo médii můžete dosáhnout různých efektů, jako je například průhlednost nebo tekutost. To může být užitečné při malování vrstev nebo při vytváření jemných přechodů.

3) Dalším důležitým tipem je správné čištění štětců. Akrylové barvy jsou velmi odolné a mohou způsobit poškození štětců, pokud nejsou správně vyčištěny. Doporučuje se používat speciální čisticí prostředek pro štětce nebo mýdlo a vodu k důkladnému vyčištění štětců po každém použití.

4) Akrylové barvy jsou známé pro svou rychlou dobu schnutí a voděodolnost po zaschnutí. Po zaschnutí jsou akrylové barvy odolné vůči vodě a neotírají se. To znamená, že obraz namalovaný akrylovými barvami nemusí být po dokončení fixován, protože barvy si udržují jasnost a pyšní se dlouhou životností.

5) Pokud byste chtěli obraz ošetřit, můžete použít speciální médium, které se nazývá lak na obrazy. Lak na obrazy se nanáší na povrch obrazu po úplném zaschnutí a pomáhá chránit obraz před prachem, nečistotami a UV zářením. Lak na obrazy je k dispozici ve spreji nebo jako tekutina, kterou lze nanést štětcem. Je důležité dodržovat pokyny výrobce pro správné použití laku na obrazy.

Je důležité poznamenat, že použití laku na obrazy je volitelné a není nutné pro ochranu akrylových obrazů. Akrylové barvy jsou velmi odolné a vydrží dlouho krásné i bez použití laku na obrazy.

Vyzkoušejte si tyto tipy a triky při malování s akrylovými barvami a objevte nové možnosti tohoto populárního média. Akrylové barvy nabízejí mnoho možností pro tvorbu krásných a originálních děl na plátně. Ať už jste začátečník nebo zkušený umělec, akrylové barvy vám umožní vytvořit mistrovské dílo na plátně.

Malíř Mili nabízí také kurzy pro jednu či dvě osobě. Informace zde.

Děkuji vám za sdílení informací o akrylových barvách a jejich vlastnostech. Na webu artistmili.cz najdete mnoho krásných obrazů namalovaných akrylovými barvami, včetně těch, které jsem zmínil.
Na webu artistmili.cz najdete ručně malované obrazy na stěnu a originální předměty od malíře Mili. Děkuji, že jste si přečetli tento článek a těšíme se na další téma, které pro vás připravím.

Do té doby se mějte dobře!

Václav

 

Použité články a inspirace:

(1) Malování akrylovými barvami - Výtvarka.cz - Návody a postupy. https://www.vytvarka.cz/akryl

(2) ArtistMili.cz. galerie ArtistMili

nebo doplňky pro krásu i domácnost.   Dárky-doplňky

(3) Malba – Wikipedie. wikipedie - Malba

(4) Jak se naučit malovat akrylovými barvami | AteliérUmění.cz. umělecké potřeby – akryl