Signal Festival 12.- 15. října 2023 Praha

Signal Festival je největší kulturní událost v České republice, která propojuje moderní umění a nové technologie. Každý rok se Praha na čtyři večery promění v umělecké dílo, které osvětluje a oživuje její historické i současné tváře.

Jedenáctý ročník festivalu se koná od 12. do 15. října 2023 a má za téma Ekosystémy a jejich Průzkum.

Festival nás zve k objevování různých ekosystémů, ve kterých žijeme a které tvoří příroda, technologie, společnost a kultura. Festival nám ukazuje, jak tyto ekosystémy spolu souvisí, ovlivňují se a mění se.

Festival nabídne dvě trasy a dvacet lokací, kde budou instalovány umělecké projekty od českých i zahraničních autorů. Mezi nimi budou oblíbené videomappingy, které promítají animované obrazy na fasády budov nebo kostelů.

 

O festivalu Signal Za vznikem Signal festivalu stojí producent Martin Pošta, kurátor Jan Rolník a umělec Amar Mulabegovič z umělecké skupiny The Macula.
Cesta k festivalu světla a technologií odehrávajícího se v ulicích města začala úspěchem videomappingu k 600. výročí Staroměstského orloje, který v roce 2010 pro hlavní město Praha realizovala právě skupina The Macula s Martinem Poštou.
Pozitivní odezva na videomapping u nás i ve světě dala vzniknout myšlence širšího představení oboru světelného umění v České republice prostřednictvím festivalu. Přípravy prvního ročníku trvaly celkem 3 roky. Organizátorům se podařilo do Prahy přivést největší oborová jména z celého světa a za podpory hlavního města Prahy, městských částí Prahy 1, 2 a 3 i dalších partnerů založit tradici festivalu světla.

Signal Festival je tak nejen oslavou umění a technologií, ale také poctou Praze jako kulturní metropoli. Festival přináší do města novou energii, inspiraci a zábavu pro všechny generace.

Festival je také platformou pro podporu mladých talentů a mezinárodní spolupráci v oblasti umění a technologií. Hlavním kurátorem festivalu je Pavel Mrkus, který chce propojit vědu, umění, technologii a inovaci ve svých kurátorských koncepcích.

 Podíváme se i na jiná města v naší krásné republice.