Jsou potřeby k malování drahé?

Začínám malovat a kreslit. Už se na to těším delší dobu. Ale, co mě to všechno bude stát? Budou pomůcky drahé? To si jistě položí hodně začátečníků, kteří mají chuť se výtvarně projevit a namalovat krásné obrázky.

     Pomůcky mohu zakoupit třeba v Lidl. Jsou levné, dostupné a jistě uspokojí svojí kvalitou.

Malování je jedním z nejstarších a nejkrásnějších uměleckých projevů člověka. Malování nám umožňuje vyjádřit naše pocity, nálady, myšlenky a vize skrze barvy, tvary a linie. Malování je také způsob, jak relaxovat, odreagovat se a pobavit se. Pokud chcete začít s malováním, nemusíte mít žádné předchozí zkušenosti ani talent. Stačí mít chuť učit se, zkoušet a tvořit.

Existuje mnoho technik a materiálů, které můžete použít k malování. V tomto textu se zaměřím na tři z nich:
1) kreslení tužkou, 2) malování akrylovými barvami a 3) malování vodovkami nebo anilínové barvy.
Každá z těchto technik má své výhody, nevýhody a specifika, které je dobré znát.

Kreslení tužkou je základem každého malíře. Tužka je jednoduchý a levný nástroj, kterým můžete kreslit skoro na cokoliv. Tužkou můžete vytvářet různé efekty podle tlaku, úhlu a směru tahů. Můžete také použít gumu k vymazání chyb nebo k osvětlení některých částí. Kreslení tužkou vyžaduje trpělivost, pozornost k detailům a schopnost pracovat s hodnotami (světlostí a tmou). Kreslení tužkou je dobrý způsob, jak procvičit své kreslířské dovednosti a naučit se zachytit proporce, perspektivu a stínování.

Akrylové barvy jsou syntetické barvy na bázi vody, které mají vysokou krycí schopnost a rychle schnou. Akrylové barvy můžete nanášet na různé podklady, jako je papír, plátno, dřevo nebo kov. Akrylové barvy můžete míchat mezi sebou nebo s vodou či jinými médii k dosažení různých efektů. Akrylové barvy jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé malíře, protože jsou snadno ovladatelné, odolné a nabízejí širokou škálu barev. Akrylové barvy jsou dobrý způsob, jak se naučit pracovat s barvami, tóny a kontrasty.

Vodovky jsou transparentní barvy na bázi vody, které mají jemný a lehký charakter. Vodovky můžete nanášet na speciální papír pro vodovky nebo na jiný papír s dostatečnou gramáží a hladkostí. Vodovky můžete míchat mezi sebou nebo s vodou k vytvoření různých odstínů a přechodů. Vodovky vyžadují jistou citlivost a kontrolu nad štětcem, protože jsou obtížně opravitelné. Vodovky jsou dobrý způsob, jak se naučit pracovat s vlhkostí, průhledností a světlem. Jestli použijete anilínové barvy, bude výsledek sytější a zářivější.

Pokud chcete začít s malováním, nemusíte investovat do drahých pomůcek. Můžete si koupit základní sadu tužek, akrylových barev a vodovek za příznivou cenu na [Lidl] nebo v jiném obchodě s kreativními potřebami. Důležité je, abyste si vybrali kvalitní materiály, které vám zajistí dobré výsledky a dlouhou životnost. Také si můžete pořídit nějaké štětce, paletu, gumu, ořezávátko, fixativ a podložku.

Malování je zábavná a užitečná aktivita, která vám pomůže rozvíjet svou kreativitu, fantazii a cit pro krásu. Nebojte se začít, je to hra, relax i zábava. Můžete se inspirovat přírodou, lidmi, zvířaty, hudbou nebo čímkoliv, co vás zajímá. Můžete také sledovat online kurzy, knihy nebo videa, které vám ukážou různé techniky a tipy k malování. Hlavně si užívejte procesu a buďte hrdí na svá díla. Malování je dar, který si můžete dát sami sobě i ostatním.

 

Další článek na vás již brzy čeká u nás. Prozradím, že to bude o senzační mapě.

A do té doby se mějte dobře!

Václav

 

Lidl sekce kreátivní potřeby

malování stojan a pomůcky v kufříku: kufřík s plátnem a barvami

sada různých velikostí pláten Lidl: plátna

malířské plátna Lidl různé velikost plátna