Barvy v pohybu aneb pouring tvoří nečekané tvary

Pouring nebo Pouart? Více názvů pro jednu techniku malování akrylem.

Pouart malířská metoda je způsob malování, který spočívá v použití různých materiálů a technik pro dosažení zajímavých efektů a struktur. Název pouart je odvozen od francouzského slova “pou” (blecha), které odkazuje na drobné skvrnky a tečky, které jsou typické pro tuto metodu. Pouart malířství se inspirovalo zejména nizozemským malířstvím 16. a 17. století, které se vyznačovalo bohatou barevností, detailností a realismem.

Pouart malířství se dá aplikovat na různé povrchy, jako jsou plátno, papír, dřevo, kov, sklo, keramika nebo přírodní materiály. Používají se různé druhy barev, jako jsou akryl, olej, tempera nebo tuš. Důležitou součástí pouart malby je také použití různých pomůcek a nástrojů pro vytváření textur a vzorů.

Mezi ně patří například houbičky, štětce, špejle, provázky, míčky, razítka nebo otisky předmětů.

Pouart malba je vhodná pro tvorbu jak abstraktních, tak figurálních nebo krajinářských motivů. Je to kreativní a zábavný způsob malování, který umožňuje experimentovat s barvami a formami. Pouart malba je také oblíbená mezi dětmi, protože jim nabízí mnoho možností pro vyjádření jejich fantazie.

Mezi české umělce, kteří používají pouart malbu, patří například:

  • Jana Podzemná – výtvarnice a pedagožka, která se zabývá především pouart malbou na keramiku. Vytváří originální dekorativní předměty, jako jsou talíře, hrnky nebo vázy.
  • Karel Purkyně – malíř a kreslíř 19. století, který byl synem slavného přírodovědce Jana Evangelisty Purkyně. Byl známý jako mistr portrétu a žánrové malby. Používal pouart techniku podmalby červenohnědou barvou, kterou převzal od italských mistrů.
  • Petr Štěpán – současný malíř a grafik, který se věnuje především abstraktním kompozicím. Jeho pouart obrazy jsou plné barevných skvrn a teček, které tvoří dynamické a harmonické celky.

 

Tento článek byla trocha teorie, ale připravuji pro Vás pokračování. Krok za krokem, jak použít techniku pouring u vás doma.

Do té doby se mějte dobře!

Václav