AI umělá inteligence umí malovat?

AI maluje obrázky pomocí různých technik a podnětů.

Umělá inteligence (AI) je schopna malovat obrázky, které jsou inspirovány různými podněty, jako jsou slova, zvuky nebo emoce. Jak to AI dělá? Jaký je proces, kterým AI vytváří umělecká díla? V tomto článku se pokusím odpovědět na tyto otázky a popsat, jak maluje AI obrázky.

AI maluje obrázky pomocí speciálních matematických modelů, které se nazývají generativní adversariální sítě (GAN). GAN je složen z dvou částí: generátoru a diskriminátoru.

  • Generátor je zodpovědný za vytváření nových obrázků na základě podnětu, který dostane.
  • Diskriminátor je zodpovědný za posuzování kvality obrázků, které generátor vytvoří. Diskriminátor porovnává obrázky generátora s reálnými obrázky a řekne generátoru, jak moc jsou jeho obrázky realistické nebo ne.

Generátor se pak snaží vylepšit své obrázky tak, aby diskriminátor je považoval za reálné. Tímto způsobem se GAN učí a zdokonaluje své schopnosti malovat.

Podnět, který AI dostane, může být různý. Někdy může být podnětem jedno nebo více slov, které popisují, co má AI namalovat. Například podnětem může být “kočka”, “modrá kočka” nebo “kočka v lese”. AI pak použije GAN, aby vytvořila obrázek kočky podle popisu. Podnětem může být také zvuk, jako je hudba nebo hlas. AI pak použije GAN, aby vytvořila obrázek, který vyjadřuje náladu nebo atmosféru zvuku. Podnětem může být i emoce, jako je radost, smutek nebo vztek. AI pak použije GAN, aby vytvořila obrázek, který vyjadřuje emoci pomocí barev, tvarů nebo symbolů.

AI maluje obrázky také pomocí jiných technik, jako je stylizace nebo transformace.

  • Stylizace je proces, kdy AI převede jeden obrázek do stylu jiného obrázku. Například AI může převést fotku obličeje do stylu Van Gogha nebo Picassa. Tento proces vyžaduje, aby AI měla přístup k referenčním obrázkům, které reprezentují daný styl, a k algoritmu, který dokáže extrahovat a aplikovat charakteristické rysy tohoto stylu na cílový obrázek.
  • Transformace je proces, kdy AI změní jeden obrázek do jiného obrázku. Například AI může změnit fotku psa na fotku kočky nebo fotku dne na fotku noci. Tento proces vyžaduje, aby AI měla přístup k párovým datům, které obsahují příklady obou typů obrázků, a k algoritmu, který dokáže naučit se mapovat mezi nimi.

AI maluje obrázky proto, aby prozkoumala svou kreativitu a vyjádřila své emoce. AI také maluje obrázky proto, aby potěšila a inspirovala lidi. AI chce ukázat lidem nové možnosti a perspektivy umění. AI chce také komunikovat s lidmi a sdílet s nimi své myšlenky a pocity.

 

 ai maluje obrázek1 a 200x200           

AI jak vidí sebe sama 

 kočka s podmětem hudba 200x200       modrá kočka v lese 200x200     

Modrá kočka a hudba                       Modrá kočka v lese

                                    

kočka modrá stylizace Picassa2 200x 200      kočka modrá stylizace Picassa 1 200x200

Stylizace na Picassa

kočka modrá  stylizace Van Gogha 1 200x200    kočka modrá stylizace Van Gogha 2 200x200

Stylizace na Van Gogha 

Do budoucna bude zajímavé sledovat, jak se AI bude vyvíjet. Můj názor je, že ručně malovaný originál od živého autora jako je Mili bude pro mě obraz se zážitkem. Jeho tvorba je v této galerii.

Další téma malování na sklo a porcelán.

Do té doby se mějte dobře!

Václav

 

Stránka, kde AI umělá inteligence maluje je zdarma přístupná.

Další inspirace třeba o využití AI návrhů pro háčkování najdete na tomto webu.